Sivut

18.12.2013

Kiitoksia kerääjälleSKS 1897: Talolliselta Heikki Meriläiseltä on tullut viimeinen lähetys hänen kokoomiansa satuja, runoja, lauluja, loitsuja, taikoja, itkuja ja arvoituksia.

Keräykset on tehty Paltamosta, Piippolasta, Ylikiimingistä, Puolangalta, Kijannalta, Suomussalmelta, Kuhmosta, Vienan Karjalasta ja Venäjän Lapista. 


Ehdotetaan 200 markan rahapalkinto.***


SKS, 1889: "Last, not least", saamme lausua ilomme siitä, että Seuran tämäntalvinen stipendiaatti, talollinen HM on onnellisesti matkaltaan palannut, suuri saalis mukanansa.


Hän lähti kotitalostaan Sotkamon Naapurivaaralta Joulukuun 28 päivänä ja on kahdeksan viikon kuluessa suksella hiihtänyt Kuhmoniemen, Nurmeksen Joukeran kylän, sekä sitten Wenäjän puolella Kolvasjärven, Repolan, Roukkolan, Saarenpään, Omelian, Muujärven,


Tiiksin, Maarianvaaran, Uudenkylän, Tiiksijärven, Rukajärven, Ontrosenvaaran, Kusman, Tsolmon, Suurijärven, Lietman, Kellovaaran, Tsirkkakemin, Pääköniemen, Nokeuksen, Kiimasjärven, Luvajärven, Niinoan, Ristiniemen, Teeriniemen, Sappovaaran, 


Munankilahden, Akonlahden, Rytän, Niskajärven, Vuokinsalmen, Hietajärven, Kivijärven, Venejärven, Pirttilahden, Kostamuksen, Kenttijärven, Alajärven, Enonsuun, Luusalmen, Tsiksan, Mikkosenjärven, jälleen Tsiksan, Uhtuen, Hirvensalmen, Pistojärven, Suvannon, Katoslammen, Kutosen, Tuhkalan, Ohankylän, Akkasien, Käpälien, ?, 


Kokkosalmen, Kiestingin, Pantamojärven, Pontsenensuun, ?, Laitasalmen, Oulangan ja Vartiolammen kylien kautta Kuusamoon, jonne hän saapui 20 p. Helmik. Paanajärvelle.


Meriläisen ansiot eivät kaipaa kiitostamme. Hän on haudan partaalla olevien vanhusten suusta pelastanut meille ne kolme sanaa, jotka kansanrunoudestemme koosteista vielä puuttuivat, ne syvimmät syntysanat, joita taikuri ei ikinänsä koulunkäyneille oppineille usko.


Kirjoittaja Kaarle Krohn jatkaa: "Täten Heikki Meriläinen on suorittanut tehtävän, joka olisi ilman häntä olisi ikuisiksi ajoiksi tekemättä jäänyt. Hän on osannut tutustua perinpohjin kansan sisimpiin salaisuuksiin.  Meriläinen on kohonnut kerrassansa ensimmäisten seuran lähettiläiden joukkoon ja omalla alallansa, suomalaisten taikojen alalla, on hän kieltämättä aivan ensimmäinen, ei ainoastaan ajan, vaan etevyydenkin puolesta."


Helsingissä 6 p. Maaliks. 1889. SKS:n Runoustoimikunnan alaosaston puolesta, Kaarle Krohn. ***

Ei kommentteja: